Als jij van plan bent je woning binnenkort (opnieuw) te verhuren, is het nog van belang dat je een geschikte en betrouwbare huurder vindt. Om je voor te bereiden op de komst van jouw nieuwe huurder kan je de onderstaande tips volgen.

Vraag naar de documenten

Als verhuurder wil je er natuurlijk op kunnen vertrouwen dat jouw huurder de huur op tijd kan betalen. Daarom is het fijn om van tevoren al een aantal documenten van de huurder in te kunnen zien. Denk daarbij aan het identiteitsbewijs, een werkgeversverklaring en recente loonstroken. Als extra controle kan je ook een SmartCheck doen. Dit is een beknopte test, waarbij het identiteitsbewijs en de kredietwaardigheid van jouw potentiële huurder worden gecontroleerd. Na de check kan je meteen zien hoe betrouwbaar de gegevens van de huurder zijn. Voor meer informatie ga naar de site.

Bepaal de juiste verhuurprijs

De huurprijs is opgebouwd uit drie delen: de kale huur, de servicekosten en de kosten voor gas, water en elektriciteit. Zorg ervoor dat de prijzen kloppen met de regels en wetten, want als je je er niet aan houdt dan kan je achteraf voor hele nare verrassingen komen te staan.
De maximale kale huurprijs wordt vastgesteld aan de hand van het puntensysteem. Het puntensysteem geeft de kwaliteit van jouw huurwoning in punten weer. Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en sanitair, krijgt punten. Met de huurprijscheck van de Huurcommissie kan je zelf de maximale huurprijs berekenen. Voor geliberaliseerde huurwoningen (de liberalisatiegrens per 1 januari 2015 is € 710,68) geldt geen maximale huurprijs. Let op: het puntensysteem is per 1 oktober 2015 veranderd!
De servicekosten zijn alle kosten die de verhuurder bovenop de huurprijs mag rekenen. Bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak, tuinonderhoud, stoffering en meubilering en huismeester. Deze kosten mag je zelf bepalen. Voor de kosten van het gas, water en elektriciteit vraag je een voorschot en dit verreken je achteraf met de daadwerkelijke kosten.

Voorbereiden op de bezichtiging

De huurder vertrouwd erop dat de huurwoning schoon en zonder gebreken wordt opgeleverd. Probeer dus al voor de bezichtigingen de woning op te ruimen, schoon te maken en waar nodig op te knappen. Zo overtuig je potentiële huurders sneller om de woning te gaan huren.