Als eigenaar van een huis ben je volgens de wet niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Toch kan de bank dit je wel verplichten als je een hypotheek afsluit bij deze bank. Het is overigens sowieso aan te raden om zo’n opstalverzekering af te sluiten, al is het alleen maar om de waarde die je woning heeft. Daar moet je eigenlijk geen risico meenemen.

Het zou kunnen dat je überhaupt niet eens weet wat een opstalverzekering is en waarvoor je het gebruikt. Nou, dit is heel simpel te beantwoorden. Met een opstalverzekering voorkom je dat je hoge kosten door schade aan het huis zelf moet betalen, dit wordt namelijk gedekt door de verzekeraar. Het is dus een soort woonverzekering voor alles dat in en rondom je huis vastzit, dit wordt ook wel de opstal genoemd. Een opstalverzekering zal verschillende soorten schade aan de opstal dekken, waaronder storm- en waterschade. Onder meer het behang, de vloer van hout en het bad zullen vallen onder de dekking. Alle spullen in je huis die je kunt verplaatsen doen dit niet, deze items zijn namelijk onderdeel van de inboedelverzekering. 

Er zijn vier soorten opstalverzekeringen waaruit je kunt kiezen bij het afsluiten. Om te beginnen heb je de branddekking, wat de meest beperkte optie is. Als je een verzekering wilt die iets uitgebreider is dan kun je kiezen voor de uitgebreide gevarendekking, wat ook wel bekend staat onder de afkorting UGV. Daarnaast heb je nog de optie UGV+. De allriskdekking is de meest uitgebreide opstalverzekering die je af zou kunnen sluiten. 

Als je een opstalverzekering wilt afsluiten dan is de opstalverzekering vergelijken zonder meer aan te raden. Hierbij is het belangrijk om duidelijk te hebben wat voor soort dekking jij nodig hebt. Dit is van groot belang voor de premie die berekent wordt door de verzekeraar en jij zult moeten betalen. Ook moet je bepalen hoe hoog het eigen risico van de opstalverzekering is. Het is bovendien meestal mogelijk om helemaal geen eigen risico te hebben. Deze keuzes zie je natuurlijk terug in de hoogte van de premie.