Het wordt tegenwoordig steeds belangrijker om goed om te gaan met het milieu. Hierdoor wordt het onder meer aangeraden om zonnepanelen te kopen om ze vervolgens te plaatsen op het dak van je huis. Door dit te doen kun je vervolgens gebruik maken van zonne-energie, aangezien dit uit de straling van de zon gewonnen wordt door de panelen. Dit type energie is hernieuwbaar en kan gebruikt worden als elektriciteit en warmte. Over het algemeen is het zeker een goed idee om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van je woning zodat je de onderstaande voordelen van zonne-energie in huis kunt ervaren. 

 

Lagere energierekening 

Door zelf energie op te wekken, verbruik je minder energie van de energieleverancier. Dit vertaalt zich direct in een besparing op je energierekening. Bovendien kun je ook geld verdienen door de ongebruikte elektriciteit die je hebt opgewekt, terug te verkopen aan het net. Door de subsidies voor zonnepanelen die de Nederlandse overheid vaak aanbiedt kun je je groene investering nog voordeliger maken.  Hoe meer energie je produceert, hoe minder je van de leverancier nodig heeft, waardoor je zelfredzamer wordt en minder geld hoeft te betalen aan je energieleverancier. 

 

Impact op het milieu

Zonne-energie heeft de minste negatieve impact op het milieu in vergelijking met elke andere energiebron. Het produceert bijvoorbeeld geen broeikasgassen en vervuilt het water niet. Daarnaast heeft zonne-energie ook heel weinig water nodig voor het onderhoud, in tegenstelling tot onder meer kerncentrales. Deze centrales hebben namelijk 20 keer meer water nodig dan de zonnepanelen. De productie van zonne-energie veroorzaakt bovendien geen geluid, wat een groot voordeel is, aangezien veel zonne-installaties zich in stedelijke gebieden bevinden. Het heeft dus ook weinig impact op de woonervaring van jezelf en je buren, terwijl het tegelijkertijd een positieve impact op het milieu heeft. Lees ook thuisbatterij zonnepanelen

 

Overal toepasbaar

Zolang er zonneschijn is, kan zonne-energie overal worden ingezet. Dit is vooral handig voor afgelegen gebieden zonder toegang tot een andere elektriciteitsbron. Helaas zijn er nog altijd veel mensen over de hele wereld waar dit voor geldt. Zij kunnen zonnepanelen kopen en plaatsen waardoor ze dus alsnog gebruik kunnen maken van elektriciteit. Ondertussen worden al onafhankelijke zonnestelsels ingezet in dergelijke regio’s om het leven van de inwoners te verbeteren. In Nederland zijn dergelijke projecten ook al te vinden, al kunnen particulieren in ons land ook eenvoudig een zonne-energiesysteem kopen. Bovendien wordt zonne-energie ook gebruikt om ruimtevaartuigen en boten van stroom te voorzien.

 

Minder verlies

Een deel van de energie, ongeveer 3 tot en met 5 procent, gaat helaas verloren tijdens transport en distributie. Hoe langer de afstanden tussen het productie- en het leveringspunt, hoe meer energie verloren gaat. Die verliezen lijken misschien niet significant, maar ze kunnen de prestaties van de installatie wel degelijk beïnvloeden in regio’s met een hoge bevolkingsdichtheid. Gelukkig valt dit probleem eenvoudig op te lossen door zonnepanelen op het dak van je huis te plaatsen. De afstand wordt hierdoor aanzienlijk verkleind, wat er vervolgens voor zorgt dat het rendement van de zonnepanelen toeneemt.