Als je in huis elektra gaat aanleggen of apparatuur gaat aansluiten, dan heb je hiervoor kabels nodig. Er zijn heel veel verschillende kabels verkrijgbaar. Welke kabel je nodig hebt, is afhankelijk van de situatie. Hieronder zullen we de verschillende installatiekabels uitlichten. Zo krijg je een mooi overzicht van welke installatiekabel je waarvoor het beste kunt gebruiken.

 

De XMVK voor in huis

In de woningbouw wordt meestal gebruik gemaakt van de XMVK kabel. Naast de woningbouw wordt deze ook gebruikt in de agrarische sector. Deze kabel is geschikt voor het aansluiten van bijvoorbeeld verlichting en wandcontactdozen. Het is een lichte en dunne kabel, maar niet erg buigzaam. De XMVK kabel is echter niet geschikt voor gebruik onder de grond. Het is dus belangrijk dat je goed bekijkt waar je de kabel voor gaat gebruiken en dat je hem niet verward met een grondkabel. Wil je weten of deze kabel geschikt is voor jouw klus of dat je beter voor een ander type kunt gaan? Dan kun je advies vragen bij een bedrijf, zoals Elektramat, die deze kabels in het assortiment heeft. 

 

Welke installatiekabel wordt het meest gebruikt?

Een ander type installatiekabel is de YMVK kabel. Dit is de meest gebruikte installatiekabel. Waarom is dit zo? Hij is breed toepasbaar, is voorzien van een dikke isolatie en is makkelijk weg te werken. Daarom is de kabel zeer geschikt voor de industrie, maar hij kan ook uitstekend gebruikt worden in huisinstallaties. Deze kabel wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes of ruimtes waarin eisen gesteld worden aan warmte en brandveiligheid. Je hebt bij een YMVK kabel de keuze uit een verschillend aantal aders en verschillende doorsnedes van de aders. Zo heb je bijvoorbeeld een YMVK kabel met drie aders van 2,5 millimeter doorsnede.

 

Wat is een neopreen kabel?

De neopreen kabel wordt meestal gebruikt voor verplaatsbare apparatuur wat gebruikt wordt op een bouwplaats of in een fabriekshal. Ze hebben namelijk een hoge mechanische weerstand en zijn goed waterbestendig. Daarnaast zijn ze geschikt voor zowel binnen- als buiteninstallaties. De buitenmantel van een neopreen kabel is gemaakt van rubber. Dit heeft als voordeel dat hij vrij eenvoudig in gebruik is en bestand is tegen slijtage. 

 

Verschil tussen YMVK en YMVK super soepel

Als laatste hebben we nog de YMVK super soepel. De naam zegt het al: deze is goed buigzaam. Dit is meteen ook het grootste verschil met de ‘gewone’ YMVK kabel. Deze wordt vaak gebruikt in installaties waarbij veel bochten gelegd moeten worden of waarbij de installatie lastig te bereiken is. De YMVK super soepel mag in alle ruimtes gebruik worden, is eenvoudig te strippen en is brandveilig. Door de goede verwerkbaarheid bespaart hij je ook nog eens installatietijd.