Nu heb je nog niet zoveel last van wespen, maar als je ze in je tuin ziet vliegen is het toch verstandig om te kijken waar ze heen gaan. Wespen zijn namelijk altijd onderweg van of naar het wespennest. Als je zo’n nest in de tuin hebt, weet je dat je vroeg of laat overlast gaat ervaren. Daar hoef je natuurlijk niet op te wachten, je kunt nu al ingrijpen!

Wanneer ontstaat een wespennest?

Een wespennest ontstaat in de prille lente. De wespenkoningin ontwaakt uit haar winterslaap die ze op een rustig, beschut plaatsje heeft doorgebracht, misschien wel in een spleet onder het dak van jouw schuur! Eenmaal de slaap uit de ogen gewreven gaat ze direct op zoek naar een mooi plekje om haar nest te gaan bouwen. Elke wespenkoningin maakt namelijk haar eigen nest. Ze zal nooit een al bestaand nest gebruiken!

Hoe groeit een wespennest?

Ze bouwt het nest op een beschutte plaats, daar waar ze vermoedt dat haar nest gevrijwaard zal blijven van harde wind en regen. Ze legt zelf de eerste hand aan het nest door wat eikamertjes te bouwen. Daarin legt ze haar eerste eitjes. De larven die daaruit voort komen worden gevoed door de koningin met kleine insectjes. Eenmaal volgroeid gaan deze wespen – onvruchtbare wijfjes, werksters genaamd – verder met de bouw van het nest. De koningin beperkt zich vervolgens tot het leggen van eitjes in elk eikamertje dat afgebouwd is. Zo groeit het wespennest.

Wespen leven aanvankelijk van braaksel

De larfjes die uit de eitjes komen, worden gevoed met kleine insecten door de werksters. Als dank voor het voedsel braken de larfjes een zoete vloeistof uit die door de werksters wordt genuttigd. Het is hun voedsel en dat hebben ze nodig om er weer op uit te kunnen gaan: op insecten jagen om die vervolgens weer naar de larfjes te kunnen brengen. Op zeker moment is de koningin klaar met het leggen van eitjes. De larfjes groeien allemaal uit tot volwaardige wespen en vliegen ook uit, op zoek naar voedsel.

De kraamkamers zijn leeg

Omdat er dan geen larfjes meer in het nest zitten, is er dus ook geen lekker zoet braaksel meer te vinden en dus moeten alle wespen op zoek naar een nieuwe voedselbron. We zijn dan inmiddels gevorderd tot begin augustus. Het nest is af, de kraamkamers zijn leeg en het nest dient nog slechts als onderkomen voor de nacht. Want de wespen komen wel allemaal ‘thuis’ slapen!

Strijd tussen mens en dier

Die nieuwe voedselbron, daar zorgen wij voor. Wespen willen nog wel eens proberen wat nectar uit bloemen te zuigen, maar dat is lang niet voldoende. Bovendien ruiken al die dingen die wij op de terrastafel zetten veel lekkerder. Wespen hebben behoefte aan zoet, dus komen ze op onze cola, ijsjes, wijntjes en ijsjes af. Daar zijn wij niet van gediend en daar ontstaat dus de strijd tussen mens en dier. Als de situatie uit de klauwen giert, resulteert het vaak in een belletje naar de bestrijder. Hij komt dan het wespennest verwijderen. Gewoon omdat het niet anders meer kan. Je wilt je natuurlijk niet naar binnen laten jagen in de zomer! 

Waarom wachten tot het mis gaat?

Toch hoef je niet te wachten tot augustus of september om de strijd met de wespen aan te binden. Als je nu een wespennest ziet, dicht bij je huis of bedrijf, dan is het raadzaam om nu al in te grijpen. Waarom wachten tot het mis gaat? Bovendien, een klein, nog niet volgroeid wespennest bestrijden is gemakkelijker en dus goedkoper om te bestrijden dan een nest dat zo groot is als een basketbal. Bel dus nu jouw lokale bestrijder, je vindt hem op Wespennest Verwijderen.