Als je het woord windenergie hoort denk je wellicht meteen aan de windmolens die menig Nederlands landschap vullen. Deze windturbines zorgen ervoor dat wind wordt omgezet in elektrische energie. Windenergie is erg duurzaam omdat het milieuvriendelijk is en de wind natuurlijk nooit ‘opraakt’. Het is de beste en schoonste optie om de CO2-uitstoot te verminderen. In Europa heeft men de afspraak gemaakt dat in 2023 16% van de opgewekte energie duurzaam moet zijn. Daarom worden er steeds meer windturbines gebouwd op het land en in de zee. 

 

Hoe werkt een windturbine?

In Nederland zijn er een aantal plekken waar speciale windparken zijn gebouwd, met windturbines. Het is bovendien ook mogelijk om een aanzienlijk kleinere versie in je eigen tuin te laten plaatsen, zodat je zelf windenergie kunt opwekken. De wint oefent kracht uit op de rotorbladen van de turbine. Deze gaat vervolgens draaien. Deze draaiende beweging kan worden versneld door de tandwielkast, welke de generator aandrijft. Het is de generator die uiteindelijk de daadwerkelijke elektriciteit op zal wekken. Hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt is afhankelijk van een aantal factoren: de hoogte en de lengte van de windturbine, de plaats waar deze staat en de windsnelheid.

 

Waarom kiezen voor windenergie?

Je kunt de wind zien als een vervanging van fossiele brandstoffen als steenkool, aardgas en aardolie. Al deze brandstoffen brengen schade aan het milieu en daarnaast raken ze zo langzamerhand ook op. Daarnaast zijn we in Europa ook steeds meer afhankelijk van verschillende olielanden, welke politiek nogal wat instabiliteit laten zien. Als we geen alternatieven zoeken zullen we nog meer afhankelijk worden en dat heeft uiteindelijk een negatief effect op onze economische groei en stabiliteit. Het zoeken naar oplossingen is dus altijd een verstandige keus. 

 

Voordelen en nadelen van windenergie

Natuurlijk zijn er altijd voordelen en nadelen, die we dan ook zeker even met je willen delen. Windmolens hebben geen CO2-uitstoot en de wind zal nooit opraken. Omdat we in Nederland al druk bezig zijn met windturbines lopen we voorop met deze ontwikkeling en hebben we dus een nieuw exportproduct ontwikkeld. Eén van de nadelen is dat windenergie wel wat duurder is dan energie uit de bekende fossiele brandstoffen. We hebben in ons land veel wind, maar het kan soms ook wel eens niet waaien, op dat moment werken de windturbines dus niet optimaal. Een ander ‘ding’ is dat men de windturbines soms storend vindt in het landschap en dat ze geluid maken.

 

Windturbine plaatsen in de tuin of op het dak

Indien je een kleine windturbine wilt laten plaatsen, dan is het nodig om eerst een aantal dingen goed te bestuderen. Hoeveel windaanbod is er, welke windturbine past het beste bij jouw persoonlijke situatie (komt deze inderdaad in de tuin, of wellicht op het dak – hiervoor is een bouwtechnisch onderzoek nodig naar de dakconstructie van jouw woning)? Daarnaast moet je vaak om een kleine windturbine te mogen plaatsen, meerdere vergunningen aanvragen. Behalve een bouwvergunning is voor bepaalde kleine windturbines soms ook een milieuvergunning nodig. En last but not least, je moet ook aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Laat jezelf in ieder geval goed informeren voordat je een keuze maakt.