Extra woonruimte is buiten de Randstad meestal niet zo moeilijk te realiseren. Er is voldoende grond en vaak zijn de percelen een stuk ruimer. Een aanbouw of uitbouw van de woning is dan goed haalbaar. Maar hoe creëer je extra woonruimte in een drukbevolkt gebied zoals de Randstad?

1111111111111111111

Woonruimte creëren door verhuizen

Verhuizen naar een grotere woning levert natuurlijk extra woonruimte op. Dit plan moet echter wel haalbaar zijn. In de Randstad liggen de prijzen momenteel erg hoog. Bovendien is een nieuwe woning moeilijk te krijgen door de enorme vraag en het geringe aanbod. Verhuizen is dus een goede optie, maar alleen als je daar ook voldoende budget voor hebt. 

Extra woonruimte door te verbouwen

Een verbouwing kan ook veel extra woonruimte opleveren. Daar zijn verschillende soorten verbouwingen voor: 

  • Een dakkapel is ideaal om op een zolderverdieping extra ruimte te maken. Daardoor kun je van een zolder bijvoorbeeld een slaapkamer of werkkamer maken.
  • Een aanbouw of uitbouw is voor de begane grond een goede methode voor extra woonruimte. Dat kost je natuurlijk wel ruimte in de tuin en de aanbouw moet voldoen aan de wettelijke normen.
  • Een verbouwing in huis kan meer ruimte opleveren. Het bouwen van een grote kast op maat kan bijvoorbeeld op een praktische manier extra bergruimte geven. 

 Kies voor het gebruik van opslagruimte

In veel woningen liggen spullen die eigenlijk niet direct nodig zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld meubels zijn die je niet gebruikt. Of je hebt op zolder een aantal dozen vol dierbare spulletjes staan. Ze zijn te bijzonder en te persoonlijk om weg te gooien, maar je kunt ze eigenlijk ook niet echt kwijt in huis. Dan is het gebruiken van opslagruimte ideaal. Opslagruimte in Amsterdam is heel praktisch, want zo kun je je spullen dicht in de buurt opslaan. Door het gebruik van opslagruimte kun je waarschijnlijk één of zelfs twee ruimtes in je huis leegmaken. Je kunt ze inrichten voor iets anders, bijvoorbeeld als hobbyruimte of werkruimte.

Huur een garagebox

Een garagebox huren werkt hetzelfde als het huren van opslagruimte. Het verhuurbedrijf heeft garageboxen in verschillende maten. Een voordeel van een wat grotere garagebox is dat je er meer mee kunt. Je kunt er bijvoorbeeld ook grote meubels in kwijt. Er zijn ook mensen die de garagebox actief gebruiken. Bijvoorbeeld om er hun motor in te parkeren. Zo staat de motor schoon, droog en veilig, terwijl je hem toch op elk gewenst moment kunt ophalen om ermee op pad te gaan. 

Extra woonruimte creëren is een flinke uitdaging. Zeker in de Randstad, waar vaak sprake is van ruimtegebrek. Toch kun je meestal meer doen dan je denkt om extra ruimte te krijgen. Je kunt aanpassingen aan of in de woning uitvoeren om zo meer ruimte te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om een deel van je spullen ergens anders op te slaan, zodat je in huis de ruimte vrijmaakt. Zo kun je wel profiteren van extra woonruimte, maar hoef je toch geen dierbare spullen weg te gooien.