De haag in je voor- of achtertuin wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Dit doe je door de haagplant op de juiste manier te onderhouden en ziektes te voorkomen. Heb je geen idee wat hierbij de belangrijkste aandachtspunten zijn? Hieronder staan een aantal praktische tips op een rij.

 

Koop de haag bij een goede kwekerij

Het begint eigenlijk al bij de aankoop van de haag. Om zo lang mogelijk van de plant te kunnen genieten, moet je investeren in hoogwaardige kwaliteit. Schaf daarom altijd haagplanten aan bij een goede kwekerij zoals Haag-planten.nl. Hier wordt veel aandacht besteed aan de conditie van de plant, zodat de kans op haagziektes na aankoop kleiner is.

 

Zet de haagplant op de juiste locatie

Ga na wat de ideale locatie is voor de gekozen haagplant. Iedere haagsoort heeft namelijk andere voorkeuren wat betreft omgeving. Een beukenhaag kan bijvoorbeeld slecht tegen een natte grond. Op een vrij vochtige locatie kun je dus beter kiezen voor een andere soort. Houd ook rekening met de hoeveelheid zonlicht. Vind je het lastig om een goede keuze te maken? Laat je dan adviseren door een specialist.

 

Snoei niet bij felle zon

Het is belangrijk om de haag regelmatig en in het juiste seizoen te snoeien. Hoe vaak en wanneer je dat het beste kunt doen, is afhankelijk van de haagsoort. Verdiep je hier dus goed in. Een algemene regel is dat je hagen nooit moet snoeien in de volle zon. Hierdoor kunnen er zogenaamde snoeiwonden ontstaan. Op deze plekken wordt de haag kwetsbaar en extra vatbaar voor bacteriën. Dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de plant.

 

Reinig de heggenschaar

Gebruik voor het snoeien van de haag altijd schoon gereedschap. Reinig de heggenschaar om de overdracht van bacteriën te voorkomen en om het snijvermogen van het tuingereedschap te behouden.

 

Gebruik niet te veel mest

Met mest kun je de haagplant sterk en gezond houden. Toch is het belangrijk om dit niet te overdrijven. Wanneer je té veel mest gebruik, kan het zelfs een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de haag. Houd hier dus rekening mee.

 

Pak haagziektes op de juiste manier aan

Vermoed je dat de haag een ziekte heeft? Probeer dan te achterhalen om welke ziekte het gaat. Alleen zo kun je het op de juiste manier oplossen. Koop bijvoorbeeld een bestrijdingsmiddel tegen bladluis, spray met een speciale olie of sterk de plant aan met specifieke mest.