Nederland moet duurzamer worden. Eigenlijk zou de heel wereld wat duurzamer moeten worden, waar we dan ook mee bezig zijn. Dit is eigenlijk niet alleen goed voor het milieu, het zal er ook voor zorgen dat jouw energierekening wat lager uit zal vallen. Het heeft dus bovendien een positief effect op jouw portemonnee. Deze positieve gevolgen kun je op veel verschillende manieren uitvoeren. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van zulke veranderingen die een goed effect hebben op het milieu en je portemonnee.

Vervang de lampen

Gloeilampen kunnen anno 2019 eigenlijk niet meer. Ze zijn gelukkig ook bijna nergens meer te koop, maar als je zulke lampen nog wel in huis hebt dan is het aan te raden om ze te vervangen. Je kunt namelijk veel beter ledlampen gebruiken. Dit soort lamp is van alle soorten die beschikbaar zijn namelijk het meest energiezuinig. Dit maakt de ledlamp dan ook ideaal om te kunnen besparen op het energieverbruik, terwijl dit type lamp ook nog eens langer meegaat dan gloeilampen. Daarnaast kun je een LED dimmer gebruiken om de ledlamp te kunnen dimmen. Lees hier meer over het dimmen van LED lampen

 

Hang de was buiten

Als de zon schijnt, wat in Nederland natuurlijk niet altijd het geval is, dan is het aan te raden om de natte was buiten aan de waslijn te hangen. Hierdoor gaat het lekker ruiken, maar het is ook nog eens vele malen goedkoper. Je hoeft natuurlijk niet eens één cent te betalen voor de zon, zonlicht is gelukkig helemaal gratis. In de winter en in de herfst kun je mogelijk wat minder gebruik maken van deze tip, maar op zonnige dagen tijdens deze seizoenen kun je alsnog het beddengoed, de handdoeken of iets dergelijks buiten hangen. Dit zal logischerwijs enorm schelen in het energieverbruik.

 

Neem afscheid van energieslurpers

Er zijn verscheidene apparaten die je in huis hebt die enorm veel energie slurpen ten opzichte van andere apparaten. Om te besparen op het energieverbruik zou je afscheid kunnen nemen van dergelijke apparaten. Voorbeelden hiervan zijn onder meer infraroodsauna’s, stoomcabines, airco’s, elektrische kachels en waterbedden. Daarnaast is een biertap en een aquarium ook zeker onderdeel van de apparaten die relatief veel energie slurpen. Het is dus zeker een goed idee om afscheid van dergelijke exemplaren te nemen. 

 

Water minder opwarmen

Ook voor het opwarmen van het water is ontzettend veel energie nodig. Gelukkig zijn er meerdere manieren om hierop te kunnen besparen. Een voorbeeld hiervan is dat je de wasmachine op een lagere temperatuur zet, dit kun je ook doen bij de afwasmachine. Bovendien is het aan te raden om beide machines alleen aan te zetten als ze helemaal vol zijn. Daarnaast is het ook een goed idee om korter te douchen, terwijl je de douche ook nog wat kouder kunt zetten qua temperatuur. Dit zal een positief effect hebben op jouw energierekening, maar ook op de waterkosten. Koken met een deksel op de pan kan tevens slim zijn, gebruik hierbij bovendien precies genoeg water. Hetzelfde geldt bij het zetten van thee. Nog een gratis tip: gebruik een thermoskan om water op te warmen bij het zetten van thee.

 

Vergelijk de energierekening

Een andere manier om je energiekosten te verlagen is door de tarieven van alle verschillende energie-aanbieders naast elkaar te leggen. Er is namelijk een mogelijkheid dat je bij een andere aanbieder een goedkopere energierekening kunt afsluiten, dus dan zou overstappen goedkoper zijn. Hiervoor vind je online meerdere tools die je in kunt zetten om alle rekeningen te vergelijken, al moet je er hierbij wel opletten dat het platform volledig onafhankelijk is.