Je vloer is misschien wel de belangrijkste eyecatcher van je woning. Maar of je nu een laminaat-, houten of PVC vloer hebt liggen, het is wel belangrijk dat je hem een beetje mooi houdt. Dat betekent schoonmaken! Laminaat is vandaag de dag de populairste vloersoort in ons land. Het mooie van dit type vloer is dat schoonmaken een fluitje van een cent is. In dit artikel lees je op welke manier jij je laminaatvloer het beste reinigt.

Begin met de stofzuiger

Zoals bij de meeste vloeren is het bij laminaat verstandig om er iedere week de stofzuiger overheen te laten gaan. Het mooie van een laminaatvloer is dat vuil er zich nauwelijks aan vasthecht. Op deze manier kun je dit dus erg gemakkelijk met een stofzuiger verwijderen. Gebruik bij voorkeur wel een stofzuiger die voorzien is van een opzetborstel die speciaal ontworpen is voor laminaat. Zo verklein je de kans op beschadigingen.

Pak een dweil erbij

Met de stofzuiger kun je het meeste oppervlakkige vuil wel weghalen. Maar het is ook goed voor de vloer om hem eens in de zoveel tijd te dweilen. Doe dit bij voorkeur met een mengsel van water en schoonmaakazijn. Wees wel voorzichtig met de dweil en maak de vloer niet te vochtig. Op deze manier kun je ervan uitgaan dat er geen strepen achterblijven op het laminaat.

Gebruik ammoniak voor een doffe vloer

Bij het reinigen van laminaat is het belangrijk dat je niet de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt. Doe je dit wel, dan kun je de vloer flink beschadigen. Naast schoonmaakazijn kun je ook ammoniak gebruiken. Doe dit echter alleen als de vloer om wat voor reden dan ook heel erg dof is geworden. Schoonmaakmiddelen die je zeker nĂ­et moet gebruiken zijn allesreiniger en groene zeep. Deze zorgen er juist voor dat je laminaat dof wordt.

Voorkom beschadigingen met deze tips

Naast het regelmatig schoonmaken van je laminaat is het belangrijk dat je ook voorkomt dat de vloer beschadigd raakt. Een aantal tips:

  • Let erop dat je geen zand mee naar binnen neemt. Zandkorrels zijn namelijk eigenlijk kleine steentjes. Als daar scherpe puntjes aanzitten, kunnen die krassen veroorzaken.
  • Plaats viltjes onder de poten van je meubels. Zo voorkom je krassen bij het verschuiven van je meubels.
  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in je woning niet te hoog is en dat er geen water op je laminaatvloer terechtkomt. Dit type vloer kan daar namelijk slecht tegen, behalve als je speciaal waterbestendig laminaat hebt.