Voelt het regelmatig alsof er een bom is ontploft in jouw huis? Kun je door alle spullen moeilijk overzicht houden? Dan is het tijd om meer rust te creëren. Zowel in je hoofd als in het huis. Volg de 5 onderstaande tips om de woning weer netjes te maken en opgeruimd te hóuden. Als je de ‘technieken’ eenmaal onder de knie hebt, hoeft het helemaal niet lastig te zijn.  

Tip 1. Geef spullen een vaste plek

Is jouw grootste valkuil dat er binnen een mum van tijd een grote chaos ontstaat? De kans is groot dat de spullen in jouw huis geen vaste plek hebben. Hierdoor gaan dingen veel sneller rondslingeren. Kijk per kamer eens kritisch naar de spullen. Probeer alles te sorteren en te verdelen in groepen. Deze groepjes berg je vervolgens als geheel op. Maak bijvoorbeeld een apart gedeelte met schoonmaakspullen, zet alles wat met je hobby te maken heeft in één kast en probeer elektronica zo veel mogelijk bij elkaar te houden. Zie je iets op tafel liggen wat niet meer gebruikt wordt? Dan leg je het meteen terug op de vaste plek. 

Tip 2. Huur een opslagruimte

Het kan natuurlijk voorkomen dat je meer spullen dan opbergruimte hebt. Het is dan verstandig om een opslagruimte te huren. Zo voorkom je een overvolle schuur en een rommelhok waar je niet eens meer naar binnen kunt. Ga eens op zoek naar een veilige self storage bij jou in de buurt. Er is in iedere omgeving wel een opslag locatie te vinden! Woon je in het noorden van het land? Dan is een opslagruimte in Groningen misschien een handige optie. 

Tip 3. Geef jezelf haalbare taken

Een compleet huis opruimen en schoonmaken in één dag is niet haalbaar. En als je van tevoren weet dat het niet gaat lukken, heb je ook minder motivatie. Probeer daarom realistische en kleinere doelen voor jezelf te stellen. 

Tip 4. Ruim spullen direct op

Ben je klaar met koken en eten? Laat de afwas dan niet staat tot morgenochtend. Heb je een creatieve knutselmiddag gehad in de woonkamer? Voorkom dat er kleine kraaltjes en glitters gaan rondslingeren in huis. Kortom: ruim spullen zo snel mogelijk op. Zo kun je eenvoudig rommel voorkomen. 

Tip 5. Breng structuur aan

Ook als je veel spullen hebt, kan het huis er overzichtelijk en opgeruimd uitzien. Het is een kwestie van structuur. Maak de typische rommella weer overzichtelijk door vakjes te creëren, zet manden in een grote voorraadkast en maak gebruik van stijlvolle opbergdozen voor kleine items zoals speelgoed.